Att vårda det en har

Att vårda det en har

av emilie

Det fanns en tid, för inte allt för längesedan, då en tog till vara på och vårdade sina saker. En tid före plast, polyester, engångsartiklar och ”slit och släng”. En tid då vänner samlades kring symaskinen i skumtimmen och varsamt lappade och lagade sina kära ägodelar.   

Jag har alltid varit fascinerad av svunna tider. Av saker med historia som på ett litet sätt kan berätta om det som en gång varit, om en tid innan vi fanns här. Men vad kommer att finnas kvar efter oss, vi som lever nu i början av 2000-talet? Plasttandborstar på stränderna och engångssugrör i haven? Vad är det som egentligen händer när vi äger ett sådant överflöd av saker att vi knappt vet vad vi har i skåp och lådor? När allting är så billigt att det kostar mindre att köpa nytt än att laga det vi redan har? Eller att för den delen leta upp det i röran?

”Varje gång jag tittar ner i syskrinet blir jag så lycklig och förvånad över hur band, knappar och nålar är nästintill lika fina nu som i den tidigare kvinnans ägo. Hon från början av förra sekelskiftet som behandlade alla sina saker med respekt. Hon som varsamt lappade och lagade alla sina plagg och som aldrig hade hört talas om begreppet “slit och släng”. Hon som såg till att jag kan använda hennes knappnålar än idag. Och jag hoppas innerligt att det kommer att finnas något från detta seklet som är värdiga att bevaras för kommande generationer”.

VÅRDA DET DU HAR

  • Ge dina saker lite extra kärlek mellan användningarna så förlänger du livslängden. Rengör och smörj in dina läderskor, vädra kläder och tvätta bara vid behov.
  • Lär dig att sy så att du kan lappa och laga när det blir hål. Eller lej ut arbetet till experter – när besökte du skomakaren eller skräddaren senast?
  • Om du måste köpa nytt, köp saker av hög kvalitet som håller länge och som går att laga om det skulle gå sönder i framtiden. Kläder och saker av naturmaterial går oftast att reparera medan plast och syntet däremot inte gör det.
  • Gör om något du har så att det får ett nytt liv och användningsområde – kanske kan en trasig stol byggas om till något annat?

Tre väninnor samlas kring en Singer-symaskin i början av förra sekelskiftet.

Mer att läsa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More