Att ta tillvara på vår ull

Att ta tillvara på vår ull

av emilie

Ull är ett av världens mest hållbara naturmaterial med fantastiska egenskaper. Trots detta slängs tonvis av vår svenska ull varje år och samtidigt importeras ullprodukter från andra sidan jordklotet till vårt land. Därför vill Teklas Prima Hem nu ta tillvara på och förädla vår egen ull. 

Här på Cedergården bor tackorna Asta, Ava, Alba, Svea och Siri. Några är en korsning mellan finull och Texel och några är en blandning av Gotlandsfår och Värmländskt Skogsfår. De går ute året om och väljer själva när de vill vila inne i stallet eller gå på upptäcksfärd ute i hagarna. De betar på bohuslänska sältor och har tillgång till en härlig skogsdunge.

”Två gånger om året klipps Cedergårdens får och varje gång har jag känt så starkt att jag måste göra något med denna magiska resurs som ullen är”.

ULLENS FINA EGENSKAPER

  • Självrengörande (ofta räcker det med att vädra ullplagg istället för att tvätta dem).
  • Absorberar fukt.
  • Värmereglerande (håller värmen när det är kallt och svalkar när det är varmt).
  • Flamhämmande (inga hormonstörande flamskyddsmedel behövs).

Ull har väldigt många olika användningsområden och hos Teklas Prima Hem kommer du bland annat att hitta handgjorda torkbollar, trädgårdsull, tovade dekorationer till barnrummet, m.m.

Mer att läsa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More